Evsel su deposu temizliği nasıl yapılmalıdır?

Aşağıdaki prosedür, BS8558:2015 ‘Binalar ve kıvrımlarında evsel kullanım için su sağlayan tasarım, kurulum, test ve bakım hizmetleri kılavuzu’ gerekliliklerine uygundur.

Adım 1: Hazırlık
Temizleme işlemine başlamadan önce aşağıdaki adımları izleyin.

Su tanklarını temizleyen ekibin uygun şekilde eğitildiğinden, sertifikalandırıldığından ve doğru KKD ekipmanına sahip olduğundan emin olun.
Teknisyenleri ve Sorumlu Kişileri görev, varlık(lar)la ilgili tehlikeler ve tanımlanan risklerin nasıl azaltılacağı veya kontrol edileceği konusunda bilgilendirmek için çalışmaya başlamadan önce Risk Değerlendirmesini kontrol edin.
Tüm bina kullanıcılarını temizlik işinin yapılacağı konusunda bilgilendirin / iletişim kurun (iş sırasında duş / musluk kullanımını azaltmak veya önlemek için uygun işaretleri kullanın).
Çalışmaya başlamadan önce su deposunun durumunu fotoğraflayın.
Dezenfeksiyon öncesi temizleme yıkaması gereklidir.
Tankın boşaltılabilmesi ve kontrol edilebilmesi için tank girişi izole edilmelidir.
Sistem/tank ile ilişkili hidrofor pompaları da ana güç kaynağından izole edilmelidir.
Adım 2: Depoyu boşaltmak
Depoyu boşaltın (boşaltmak için veya uygun olduğu şekilde atık bertaraf lisansına göre).
Seyir Defteri için boş tankın fotoğrafını çekin.
Giriş gerekli ise iki teknisyen bulunmalı ve kapalı alan güvenlik kurallarına, yönetmeliklerine ve prosedürlerine uyulmalıdır.
Adım 3: Tankın temizlenmesi
Tüm iç yüzeyleri elle kazıyarak temizleyin ve zeminleri ve duvarları ıslak bir elektrikli süpürgeyle süpürün. Tüm görünür kir ve kalıntılar temizlenmelidir. Herhangi bir hasar, korozyon, kireçlenme, pullanma, siyah lekelenme ve eksiklikler (örn. eksik kemirgen perdeleri, çapraz akış delikleri vb.) not edilmelidir.
Adım 4: Depoyu yeniden doldurma
Yeniden doldurma işlemi sırasında sızıntı olup olmadığını kontrol ederek depoyu temiz şebeke suyuyla yeniden doldurun ve yıkayın.
Adım 5: Dezenfeksiyon ve klorlama
Şebeke suyunun pH’ını not edin.
Kimyasal dezenfeksiyon için, tanktaki suyu mg/litre (ppm) serbest artık klor olarak belirtilen konsantrasyona kadar klorlayın.
Sudaki m3 başına tank hacmini, gerekli konsantrasyonu, minimum temas süresini ve dozu belirleyin.
Sodyum Hipokloriti kontrol etmek için bir klor test kiti kullanın ve depo yarıya kadar suyla dolana kadar depoya kimyasal eklemeyin.
Gerekirse daha fazla Sodyum Hipoklorit ekleyin ve tankta 50PPM serbest kalan klor elde etmek için tekrar test edin. Klor m3’e 0,5 litre ilave edilerek tankta karıştırılabilir. Serbest klor konsantrasyonu pH’dan etkilenir. pH’ı 8,5’in üzerinde olan sistemlerde kullanmayınız ve temas süresini onaylanmış Yöntem Beyanı’na göre ayarlayınız.
Gerekli klor seviyesine ulaşıldığında ve korunduğunda, klorlu suyun sistem etrafında akmasına izin vermek için tankın çıkışı açılabilir.
Klorlu su tüm çıkışlara akar ve musluklar ve duşlar art arda açılarak bir teknisyen tarafından kontrol edilmesi gerekir. Tüm nöbetçileri (en uzak noktalar) ve kalan çıkışları belirlemek için en güncel Lejyonella Risk Değerlendirmesini (veya Su Hijyeni Risk Değerlendirmesini) kullanın.
Tüm muslukların/duşların test edilmesinin mümkün olmadığı veya pratik olmadığı durumlarda, minimum olarak, her bir boru hattının sonundaki nöbetçileri ve her bir bacak boyunca orantılı sayıda çıkışla test edin.
Tüm nöbetçilerde 60 dakika boyunca 50PPM’ye veya 120 dakika boyunca en az 20PPM’ye ulaşıldığından emin olun.
Sistemden su çekerken su deposunun kuru çalışacağını düşünüyorsanız, sisteme hava girmesini önlemek için çıkış valfini kapatın ve başka bir doz kimyasal eklemeden ve depoyu doldurmadan önce depoyu yarıya kadar doldurun.
Hot down hizmetleri dezenfekte ediliyorsa, tanktaki suyun kalorifere akmasına izin verin.

Adım 6: Sistemin yeniden devreye alınması
Gerekli temas süresinden sonra, dezenfeksiyon >5PPM ise klorlu su Sodyum Tiyosülfat (tehlikesiz) kullanılarak nötralize edilmelidir. 1.000 L su başına 1PPM’yi seyreltmek için 2g Sodyum Tiyosülfat gerekir.

Ilık suyla eritin ve tanka dozlayın. Su dağıtım sistemi boyunca akmasına izin verin ve Nişasta/lodid kağıtları kullanarak suyun artık klorlu olmadığını kontrol edin.
Boşaltma vanasını açarak veya bir pompa kullanarak tankı yarıya kadar boşaltın ve dışarı pompalayın. Tankın tatlı su ile yeniden doldurulmasını sağlamak için küresel vana açılır. Tankın aşırı doldurma tehlikesi olmaması için küresel vananın doğru şekilde kapandığından emin olun.
Sistem boşaltıldıktan veya kısmen boşaltıldıktan sonra TDS ölçülmeli ve seviyeler gelen ana su kaynağına eşdeğer olmalıdır (%5 içinde TDS). Ayrıca tankta kalan serbest klor konsantrasyonunu da ölçün. 0,5 ile 0,1PPM arasında olmalıdır.

Elde edilen seviyeleri Temizleme ve Dezenfeksiyon Raporunun veya Kayıt Defterinin Yorumlar bölümünde kaydedin. Seviyeler kabul edilebilir olduğunda, tüm çıkışlardan uyarı etiketleri toplanmalı ve sistem kullanıma iade edilmelidir.

Adım 7: Süreci belgelemek
Tank kapağını tekrar uygulamadan önce suyun durumunu fotoğraflayın.
Her tank için bir Dezenfeksiyon Etiketi doldurun ve sürece aşağıda belirtilen hizmetlerin dahil edilip edilmediğini belirtin.
Her tanka bir etiket imzalayıp yapıştırın ve eski çıkartmayı çıkarın veya bir öncekinin üzerine yapıştırın.
Hot down servisleri dezenfekte edildiyse, kaloriferi açın ve dönüşte su sıcaklığının minimum 50°C veya sağlık hizmeti ortamında 55°C olduğundan emin olun. Kalorifer akışı minimum 60°C’de ölçülmelidir. Dezenfeksiyonun ayrıntılarını göstermek için kalorifere bir servis etiketi ekleyin.
Tüm ekipmanın çıkarıldığından ve tanktaki ve (varsa) kaloriferdeki (Drenaj Valfleri hariç) tüm valflerin açık olduğundan emin olun.
Evsel su deponuzu ne sıklıkla temizlemelisiniz?
Ne zaman ve ne sıklıkta temizlemeniz gerektiği, soğuk su depolarının binanın içme suyuna hizmet edip etmemesine bağlı olarak, içilebilir (el yıkama vb.) İçme suyu depolama tankları, içme suyu çıkışlarını besledikleri için daha düzenli olarak temizlenmelidir.

Sağlık ve Güvenlik Yöneticisinin HSG274 yönergeleri ve uygulama kuralları (ACOP L8) uyarınca aşağıdakilere uymalısınız:

Tankın giriş ve çıkıştaki sıcaklığı en az yılda bir kez kontrol edilmelidir.

İçme suyu için 6 ayda bir ve içme/içme suyu olmayan su için 12 ayda bir olası kontaminasyon ve kalıntı belirtileri için dahili bir inceleme yapılmalıdır.

Mikrobiyolojik numuneler içme suyu için 6 ayda bir ve sadece içilebilir ve potansiyel olarak içilebilir olmayan sular için bir kontrol şemasının gerektirdiği şekilde alınmalıdır.

Su depoları, içme suyu için yılda bir kez (veya bir denetimin gerekli gördüğü durumlarda daha sık) ve yalnızca içilebilir ve içilebilir olmayan sular için denetim gerekli gördüğünde temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir.

Bir su deposunda içilemeyen su bulunabilmesine rağmen, kullanım sırasında aerosollerin oluşabileceğini ve ayrıca yangın tanklarının test edilmesi gibi faaliyetler için bakım prosedürlerinin dikkate alınması ve risk değerlendirmesi yapılması gerektiğinin dikkate alınması önemlidir.
Herhangi bir sıvı atığı nasıl güvenli bir şekilde imha edebilirsiniz?

Tankınızı temizlemek ve dezenfekte etmek çok fazla su israfına neden olabilir. Bir seferde çok fazla suyu boşaltmak erozyona veya sele neden olabilir, bu nedenle suyun nihai bertaraf noktasına kadar bir kanal izlemesi önemlidir.

Organik maddeler ve yüksek klor seviyeleri balık ve bitki yaşamı için tehlikeli olabileceğinden, atık su nehirlere atılmamalıdır. Bunun yerine, bir kanalizasyon şebekesine atılmalı, bir kanalizasyon arıtma tesisine nakledilmeli veya bir yeraltı ıslatma sistemine akan bir septik tanka yerleştirilmelidir.